Vardan Hovanissian & Emre Gültekin - Muziekpublique Muziekpublique
Zoeken:

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin

Sinds hij door Khatchik Khatchatryan ingewijd werd in de wonderbaarlijke klank van de duduk, ontwikkelde Vardan Hovanissian zich tot één van de meesters van dit dubbelrietinstrument dat de klank en ziel van Armenië als geen ander uitademt. Tien jaar geleden vond Vardan een zielsgenoot In de Turkse saz-speler Emre Gültekin, leerling van Talip Özkan en van zijn vader, de bard Lütfü Gültekin.

Die grensoverstijgende vriendschap resulteerde in een eerste duo-cd « Adana ». Adana refereert niet alleen naar de stad waar de Armeense tragedie van 100 jaar geleden zijn aanloop kende, maar staat ook voor de droom van een ander Adana, een stad waar Turken en Armeniërs in harmonie samenleven. Dit album staat dan ook symbool voor de verzoening en de vriendschap tussen twee verwante culturen. Teksten worden in het Armeens en het Turks gezongen en de melancholische klank van de Armeense duduk vloeit moeiteloos samen met het virtuoze snarenwerk op de tambur of de saz. Een album dat getuigt van de mogelijkheid om de geschiedenis een positieve wending te geven.

Met het album Adana wonnen Vardan Hovanissian en Emre Gültekin de Octave de la Musique 2016 in de categorie wereldmuziek.

Hovanissian-Gültekin Kwartet

- Vardan Hovanissian (duduk) (Armenië - BE): Arrangementen, composities, artistieke leiding, muzikant
- Emre Gültekin (saz, baglama, zang) (Turkije - BE): Arrangementen, artistieke leiding, muzikant
- Joris Vanvinckenroye (contrabas) (BE): muzikant
- Simon Leleux (darbouka, bendir) (BE): muzikant

>bekijk de concertagenda

’Dağlar’ (Live @ Bimhuis Amsterdam) - 07/04/15, Vrije Geluiden (VPRO)
>Meer video’s

Uit de pers

The Guardian / The Observer - Vardan Hovanissian and Emre Gültekin: Adana review – masterly lament for the dead of Armenia **** door Neil Spencer (03-05-15)

"[The work is] reconciling two vibrant musical cultures on a sensitive anniversary. [...] High Class."

>naar het persoverzicht

Info en booking

Louise Janssens - louise@muziekpublique.be, 02 / 217.26.00

Vind ons op Facebook.

Foto : ©Jan Locus

Belem & The MeKanics

Nieuwe creatie van Didier Laloy & Walter Hus

Didier Laloy is terug met een nieuwe creatie en een nieuw album: Belem & the Mekanics. Accordeonist Didier Laloy vernieuwt de wereld van Belem, zijn beroemde duet met de celliste Kathy Adam. (...)

>> Meer Lezen

Maria Mazzotta & Redi Hasa (Italië/Albanië)
The World Music Chain #2: Asad Qizilbash (Pakistan) & Gueladio Ba (Mauretanië)

CD-release ‘Novilunio’

Toen de Italiaanse zangeres Maria Mazzotta en de Albanees Redi Hasa hun eerste album bij Muziekpublique kwamen voorstellen, lieten ze een enorme indruk na met een dialoog tussen stem en cello die (...)

>> Meer Lezen

Hamilton De Holanda trio (Brazilië)

Chora Bruxelas Festival

We zijn bijzonder vereerd om met Hamilton de Holanda opnieuw één van de grootste mandolinespelers ter wereld te mogen ontvangen in het kader van ‘Chora Bruxelas Festival’ dat plaats vindt van 7 tot 9 (...)

>> Meer Lezen