Rechercher :

Cursussen

Ritme in de stem

Vincent Noiret
© Marc Gysens

De basis van de muziek is het ritme, de harmonie en natuurlijk ook de melodie. Voor dit atelier nodigen wij u uit om elementen in en rond ons heen, door middel van een repertoire afkomstig uit diverse tradities, op een intuïtieve manier te ontwikkelen en te gebruiken. Het lichaam is het eerste bespeelde instrument met de stem als expressiemiddel. U kunt voelen hoe de klanken en melodieën het lichaam doen trillen en hoe men op een eenvoudige manier “terugkeert” in de ritmes die kenmerkend zijn voor de traditionele culturen.

De lessen

Inhoudelijk worden de lessen opgedeeld in drie niveaus :

1. Het ritme : geïnspireerd door de technieken van Solkattu (de ritmische taal die wordt gebruikt in de tradities van Zuid-India) waarbij enerzijds oefeningen omtrent polyritmiek met behulp van de voeten, handen of soms zelfs heel het lichaam en anderzijds oefeningen voor de stem om de verschillende ritmische sequenties te integreren (assimileren) centraal staan.

2. De harmonie : Het gaat hier vooral over het ontwikkelen van een visie en een bewustzijn betreffende het geluid. Dit door middel van een reeks oefeningen en improvisaties waarbij u kunt leren hoe geluiden worden geproduceerd door de menselijke stem en door de stem te mengen waardoor er consonante en dissonante trillingen gecreëerd worden.

3. Zang : Het basisrepertoire bestaat uit nummers die afkomstig zijn uit verschillende tradities waarvan de ritmische of harmonische aspecten interessant zijn. Dit repertoire wordt aangevuld met voorstellen van de deelnemers zelf.

Vincent Noiret

Vincent Noiret begon zijn carrière als bassist, contrabassist en zanger. Hij heeft een brede muzikale horizon waarbij jazz, Franse zang, klassieke muziek maar vooral wereldmuziek hem interesseren. Hij begeleidde ook verscheidene artiesten zoals Photis Ionnatos (Griekenland), Ialma (Galicië), Luc Pilartz et Nicolas Hauzeur (muziek uit Wallonië, balkanmuziek, Zweedse muziek), Ghalia Benali (Tunesië) en vele anderen. Met Tuur Florizoone et Philippe laloy heeft hij de groep Tricycle, waarmee zij overal in België maar ook in het buitenland (Brazilië, Canada, China, Vietnam, …) optreden. Sinds enkele jaren heeft hij een persoonlijk project met Emanuela Lodato (Nisia) dat geïnspireerd is door de Zuid-Italiaanse muziek. Het is door dit repertoire dat hij zich meer richt op het slagwerk (tamboerijn, tammore, bendir ...).

Voor wie ?

De cursus biedt een muzikale opleiding aan zowel mensen die al een instrument beoefenen als mensen die nog geen ervaring hebben en graag kennis willen maken met zang en ritme.

Tijdstip

Wekelijks op donderdag van 19.00u tot 20.30u. in het Maria-Boodschaplyceum (Moutstraat 22, 1000 Brussel)

PDF - 32.2 ko

Kom naar de gratis kennismakingsles op donderdag 21 september 2017 van 19u tot 20u30, om kennis te maken met de lerares en om na te gaan of dit ensemble echt iets voor jou is.

OPGEPAST ! De eerste les (na de kennismakingsles) gaat door op donderdag 5 oktober 2017. Donderdag 28 september is er dus GEEN les.

Prijzen

JPEG - 12.1 ko

Betalingsmodaliteiten en voorwaarden


MABO , Lycée Maria-Boodschap, Rue de la Braie 22, 1000 Bruxelles


Commentaires | Ajouter

Maria Mazzotta & Redi Hasa (Italie/Albanie)
The World Music Chain #2 : Asad Qizilbash (Pakistan) & Gueladio Ba (Mauritanie)

CD-release ‘Novilunio’

Nous l’attendions depuis longtemps, le voilà enfin : le nouvel album de Redi Hasa et de Maria Mazzotta ! Leur concert sera donc probablement tout autant attendu, et il y a de quoi. Sur ce nouveau (...)

>> Lire l'article

Hamilton De Holanda (Brésil)

Chora Bruxelas Festival

Dans le cadre du ‘Chora Bruxelas Festival’, festival de choro qui a lieu à Bruxelles du 7 au 9 décembre, nous sommes très honorés d’accueillir le grand joueur de mandoline, Hamilton De Holanda. Hamilton (...)

>> Lire l'article

Canzoniere Grecanico Salentino (Italie)

Cd-release ‘Canzoniere’

Muziekpublique est très heureux d’accueillir à nouveau le collectif Canzoniere Grecanico Salentino dans sa folle volonté de propagation des bienfaits de la tarentelle et de la pizzica à travers le (...)

>> Lire l'article