Rechercher :

Cursussen

Midden-Oosters Koor & Muziektheorie

Elias Bachoura
© Marc Gysens

Deze cursus gaat door in het Frans.

Ben je muzikant (liefhebber of professioneel), hou je van zingen en wil je de Midden-Oosterse muziek ontdekken of je kennis verdiepen ? Dan is deze les voor jou weggelegd !

Deze cursus heeft als doel de mysteries rond de oosterse muziek te ontsluieren. Op een intuïtieve manier zal je de muziek leren begrijpen en beheersen. Terwijl je de repertoires van de oosterse muziek (Syriac, Syrisch, Turks, Egyptish, ...) leer je ook de notenleer en geraak je al zingend vertrouwd met de tonaliteit.

Het pedagogisch programma strekt zich uit over 2 jaar en richt zich op 6 muziekgenres die we uitgebreid gaan behandelen.

1- Syriac muziek : Er is een groot repertoire van gezangen die gebaseerd zin op de heel oude Syriac katholieke en orthodoxe kerken. Dit is eigenlijk de oorspronkelijke muziek die alle landen die afstammen uit Mesopotamië delen.

2- Syrische muziek : Dankzij de socio-culturele interacties tussen de verschillende beschavingen die Syrië heeft gekend (Assyriërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Arabo-Andaloesiërs en Ottomanen) bestaat er een enorme verscheidenheid aan klankkleuren en melodieën. Heel bijzonder aan de Syrische muziek, is de invloed van de school van Aleppo, de hoofdstad van Noord-Syrië en de aanwezigheid van het Mesopotamische lied. We zullen verschillende traditionele zangstijlen benaderen, zoals : Al Mouachah "de Arabo-Andaloesische vorm", Al Daur "variatievorm", Le Moil "vrije improvisatievorm, ad libitum" ...

3- Turkse muziek : Gedurende de hele Ottomaanse periode toonden de sultans interesse voor gezongen muziek, vooral voor traditionnele en religieuze feesten, maar ook voor hun eigen genot. De muzikanten hebben dus muzikale vormen ontwikkeld voor dans en voor ontspanning. ("Al Samaï" : de instrumentale vorm die lijkt op het Rondo-ritme van 10/8, "Longa" : instrumentale vorm die lijkt op het Rondo-ritme van 2/4) ...

4- Irakese muziek : De Irakese muziek is vooral gebaseerd op een modale en lyrische traditie. De "Maquam" zang heeft zich ontwikkeld tijdens het Abbasidische tijdperk. De Maquam zang volgt precieze regels die de zanger moet respecteren, zoals de inleiding, de teksten, de toegevoegde woorden, improvisatie, de toonladders en kadens, ...

5 - Egyptische muziek : De Egyptische muzikanten (einde 19de eeuw, begin 20ste eeuw) hebben zich bevrijd van de Ottomaanse invloed, die gedurende vier eeuwen over het land regeerde. Ze hebben de lokale Egyptische muziek opnieuw aangewakkerd. We gaan hun meesterwerken verkennen, ze goed analyseren en enkele liederen van de grote componisten zingen, van de eerste helft van de 20ste eeuw.

6 - Andalousische Marokaanse muziek : (Al-Nawba) Dit is een zang- en compositiestijl in suitevorm die zeer precieze modaliteiten respecteert. Elke Nawba draagt de naam van een modaliteit waarop het lied is gecomponeerd. De Nawba van Al-Maya, bijvoorbeeld, is volledig gecomponeerd in de Maya-mode. De oorsprong van deze kunst gaat terug tot het tijdperk van Al-Andalus.

De leraar

Elias Bachoura is een leerling van de Irakese oudlegende Munir Bashir en de Azeri Askar Alikbirof. Hij studeerde oud aan het Conservatorium van Damascus in zijn geboorteland Syrië. waarna hij Westerse compositie ging studeren in Brussel bij professor Daniel Capellitti en in hij studeerde pedagogie aan het IMEP bij Michel Déom.

Hij treedt op met Olla Vogala en werkt ook met het Pandora Ensemble, dat Middeleeuwse muziek brengt. Zijn dubbele muzikale kennis, Oosters en Westers, maken hem tot een bijzonder kritisch en aandachtig muzikant die intelligentie aan gevoel koppelt.

Uurrooster

Groep1 (2016-2018) : Op dinsdag van 18.30u tot 20.00u.

Groep2 (2017-2019) : Op donderdag van 18.30u tot 20.00u.

Kalender

PDF - 32.2 ko

Indien nodig kan de leraar in samenspraak met de leerlingen de kalender wijzigen.

Kom naar de gratis kennismakingsles op donderdag 21 september 2017 van 18u30 tot 20u om na te gaan of deze les echt iets voor jou is.

Prijzen

JPEG - 8.4 ko

Betalingsmodaliteiten en voorwaarden

Plaats

MABO, Maria-Boodschaplyceum, Moutstraat 22, 1000 Brussel


mardi

Groupe 1 : 18:30 - 20:00

jeudi

Groupe 2 : 18:30 - 20:00


Commentaires | Ajouter

Maria Mazzotta & Redi Hasa (Italie/Albanie)
The World Music Chain #2 : Asad Qizilbash (Pakistan) & Gueladio Ba (Mauritanie)

CD-release ‘Novilunio’

Nous l’attendions depuis longtemps, le voilà enfin : le nouvel album de Redi Hasa et de Maria Mazzotta ! Leur concert sera donc probablement tout autant attendu, et il y a de quoi. Sur ce nouveau (...)

>> Lire l'article

Hamilton De Holanda (Brésil)

Chora Bruxelas Festival

Dans le cadre du ‘Chora Bruxelas Festival’, festival de choro qui a lieu à Bruxelles du 7 au 9 décembre, nous sommes très honorés d’accueillir le grand joueur de mandoline, Hamilton De Holanda. Hamilton (...)

>> Lire l'article

Canzoniere Grecanico Salentino (Italie)

Cd-release ‘Canzoniere’

Muziekpublique est très heureux d’accueillir à nouveau le collectif Canzoniere Grecanico Salentino dans sa folle volonté de propagation des bienfaits de la tarentelle et de la pizzica à travers le (...)

>> Lire l'article