Rechercher :

Cursussen

Bombo (Argentijnse percussie)

Patricia Hernandez
© Marc Gysens

Bombo leguero is een onmisbaar instrument van de Argentijnse folklore. Van de trommelfamilie zorgt deze grote trommel voor een diep en krachtig geluid dat van op verre afstand gehoord kan worden. Van daar het woord ‘leguero-Leguas’ dat ‘lengte’ betekent.

Oorspronkelijk werd de inheemse grote trom, in tegenstelling tot de huidige Bombo leguero, zoals de meeste percussie-instrumenten, gebruikt voor de sociale noodzaak van muzikale expressie en om de godsdienstige riten te begeleiden.

De Bombo leguero werd populair bij zijn aankomst in Spanje rond 1516. De militaire drums van de veroveraars zijn geïnspireerd op de inheemse trom maar met toevoeging van een houten sjorband en leren draadspanners om het geluid aangepast. De bombo leguero of criollo (Spaans-inheemse) kreeg vorm en won aan populariteit vooral in het noordoosten van Argentinië ; Santiago del Estero, Jujuy, Tucuman ...

Verloop van de cursus :

Traditioneel begeleidt de bombo het Argentijnse repertoire zoals de chacarera ; de zamba, de gato, de malombo,... Deze verschillende ritmes in 6/8 kunnen ook geïntegreerd worden in andere muziekgenres. De malambo, het eerste ritme dat in de cursus wordt aangeleerd, is het ritme om de dans met boleadaoras te begeleiden. Het dragen van een schouderband laat toe om met de bombo te bewegen en te dansen.

Patricia Hernandez

De lerares leerde de bombo (bastrom) en de boleadores (percussie-instrument) uit Argentinië spelen in België, Argentinië en Canada. Ze nam deel aan Europese tournees met Cirque du Trottoir en integreerde een nummer met boleadoras in de voorstelling Saltimbanco van Cirque du Soleil.

Vandaag werkt ze in verschillende projecten, zoals TriOrganico, Nahui-ollin. D’Osvaldo Hernandez, werkt samen met Sonamos Latinoamerica in Latijns-Amerika en ze werkt hiernaast ook nog in verschillende projecten rond Latijns-Amrikaanse percussie.

Voorzien van haar bombo en boleadoras, heeft Patricia al reeds samengewerkt met Cirque du Trottoir voor het spectakel « Flop » en « Babel », Cirque du Soleil in « Saltimbanco » en werkte ze samen met verschillende percussie opleidingen in Zuid-Amerika.

Prijs

JPEG - 14.1 ko

Betalingsmodaliteiten en voorwaarden

Kalender

De lessen vinden plaats op woensdag van 18u tot 19u in MABO (moutstraat 22, 1000 Brussel)

PDF - 32.2 ko

Indien nodig kan de leraar in samenspraak met de leerlingen de kalender wijzigen.

Kom kennis maken met de leraar op woensdag 20 september 2017 van 18u tot 19u en geniet van een gratis kennismakingsles.

Plaats

MABO, Maria-Boodschaplyceum, Moutstraat 22, 1000 Brussel


mercredi

Prix : 150 € / Trimester + 11,25 € (Prix de la carte de membre )


Commentaires | Ajouter

Belem & The MeKanics

La nouvelle création de Didier Laloy & Walter Hus

Didier Laloy nous revient avec sa nouvelle création et un nouvel album : Belem & the Mekanics. Didier Laloy réinvente l’univers de Belem (son célèbre duo avec la violoncelliste Kathy Adam) au (...)

>> Lire l'article

Maria Mazzotta & Redi Hasa (Italie/Albanie)
The World Music Chain #2 : Asad Qizilbash (Pakistan) & Gueladio Ba (Maurétanie)

CD-release ‘Novilunio’

Nous l’attendions depuis longtemps, le voilà enfin : le nouvel album de Redi Hasa et de Maria Mazzotta ! Leur concert sera donc probablement tout autant attendu, et il y a de quoi. Sur ce nouveau (...)

>> Lire l'article

Hamilton De Holanda (Brésil)

Chora Bruxelas Festival

Dans le cadre du ‘Chora Bruxelas Festival’, festival de choro qui a lieu à Bruxelles du 7 au 9 décembre, nous sommes très honorés d’accueillir le grand joueur de mandoline, Hamilton De Holanda. Hamilton (...)

>> Lire l'article