Rechercher :

Concerten

samedi 02 décembre 2017 , 20:00 Molière, Galerie de la Porte de Namur, 3 Square du Bastion, 1050 Brussels (Ixelles)

Maria Mazzotta & Redi Hasa (Italië/Albanië)
The World Music Chain #2 : Asad Qizilbash (Pakistan) & Gueladio Ba (Mauretanië)

CD-release ‘Novilunio’
© Fabienne Pennewaert

Toen de Italiaanse zangeres Maria Mazzotta en de Albanees Redi Hasa hun eerste album bij Muziekpublique kwamen voorstellen, lieten ze een enorme indruk na met een dialoog tussen stem en cello die de perfectie benaderde. In hun nieuwe project, Novilunio, refereert de stem van Maria en de ritmische cellomelodieën van Redi naar de oeroude verhalen en kracht van de liederen uit de Balkan en Zuid-Italië. Hun composities zijn echter meer dan traditionele stukken, ze zijn een gevolg van hun liefde voor onderzoek en creatie.

De atypische samenwerking van deze twee artiesten leidt tot sterke emoties die elkaar versterken en inspireren. Kleuren, smaken, geuren, het licht en de schaduw in het menselijk bestaan worden omgezet in een boeiende, muzikale voorstelling. Novilunio is voor de 2 artiesten het begin van een nieuw hoofdstuk, een poging om hun eigen muzikale taal te scheppen. Voor dit project verkenden ze nieuwe culturen en geluiden met muzikanten als Bijan Chemirani (bendir, daf, zarb, cymbals) uit Iran en Mehdi Nassouli (guembri, karkabs, bendir, tarr, stem) uit Marokko. Novilunio is tegelijkertijd creatief en experimenteel, een symbolische unie tussen het archetype van de nacht en die van het licht.

Maar we openen de avond met het tweede concert van The World Music Chain, waarbij de Pakistaanse sarod-speler Asad Qizilbash voor de eerste keer samen op het podium zal staan met Gueladio Ba. Gueladio Bâ is de zoon van de beroemde griot en hoddu-speler Saidou Bâ. Als Gueladio 12 is, vraagt Ali Farka Touré, die een vriend was van zijn vader, hem om voor hem gitaar te spelen en hij moedigt hem aan om zijn weg als muzikant verder te zetten. Sindsdien heeft Gueladio een carrière als gitarist, zanger en hoddu-speler uitgebouwd in Mauretanië en Senegal en sinds kort in België.


Commentaires | Ajouter

Hamilton De Holanda (Brésil)

Chora Bruxelas Festival

Dans le cadre du ‘Chora Bruxelas Festival’, festival de choro qui a lieu à Bruxelles du 7 au 9 décembre, nous sommes très honorés d’accueillir le grand joueur de mandoline, Hamilton De Holanda. Hamilton (...)

>> Lire l'article

Canzoniere Grecanico Salentino (Italie)

Cd-release ‘Canzoniere’

Muziekpublique est très heureux d’accueillir à nouveau le collectif Canzoniere Grecanico Salentino dans sa folle volonté de propagation des bienfaits de la tarentelle et de la pizzica à travers le (...)

>> Lire l'article

Seyir Trio (TUR) ft. Tcha Limberger | Trio Tatavla (GR)

Présentation de CD

Cette double présentation de CD unit les sonorités turques aux sonorités grecques. En guise de fil rouge, Tcha Limberger, grand spécialiste en la matière, prêtera son jeu de violon subtil et délicat (...)

>> Lire l'article