Concert Celmaca + film ‘El Sistema’ - Muziekpublique Concert Celmaca + film ‘El Sistema’
Search:

Concerten

Monday 16 October 2017 , 20:00 Molière, Galerie de la Porte de Namur, 3 Square du Bastion, 1050 Brussels (Ixelles)

Concert Celmaca + film ‘El Sistema’

Sonamos Latinoamerica Festival

Latijns-Amerika herbergt een bijzonder diverse traditionele muziek door de vermenging van de ritmiek uit Afrika en de snaarinstrumenten uit Europa met de fluiten en de zang van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking. Het internationale festival Sonamos Latinoamerica zet die diversiteit al jaren in de verf en komt nu voor de derde keer naar ons land afgezakt voor een week van concerten, een film en een tentoonstelling.

Het repertoire van het duo Celmaca neemt je mee op een kleurrijke reis van originele composities geïnspireerd door het brede spectrum van Latijns- Amerikaanse tradities. De diverse inheemse culturen worden aangevuld met muzikale invloeden uit Afrika en Europa. Duo Celmaca brengt verbazingwekkende combinaties van zang, subtiele klanken van de Boliviaanse charango, de Venezolaanse cuatro, de jarana uit Mexico en het zachte en harmonieuze geluid Van de Afrikaanse kalimba. Het duo Celmaca is een project van de Mexicaanse percussionist en multi-instrumentalist Osvaldo Hernandez en Patricia Van Cauwenberge.

- Osvaldo Hernandez: snaarinstrumenten

- Patricia Van Cauwenberge: percussie

Na het concert wordt de film ‘El Sistema’ vertoond. De Venezolaanse musicus en politicus José Antonio Abreu had het visionaire plan om het nationale muziekonderwijs in te zetten als hefboom voor sociale ontvoogding. In de armste barrio’s van de grootsteden worden jonge straatkinderen aangesproken om een instrument te leren en in een jeugdorkest te spelen. De allerbesten stromen door tot enkele toporkesten van het allerhoogste niveau. Deze diep ontroerende documentaire volgt jonge muzikanten, leraren en concerten en presenteert tegelijk een onverbloemd beeld van de Venezolaanse realiteit.

Opgepast: enkel Franse ondertiteling

Tijdens het Sonamos festival stelt Federico García Núñez (Federicografia) zijn sculpturen tentoon in Molière. De beeldhouwwerken zijn geïnspireerd door de archetypes en de universele symbolen van o.a. de Maya’s, de Azteken en de Kelten.


Post a comment | Add

Queimada : Duo Brabants Bauweraerts | Bal Barbare | A Contrabanda

Folk ball

What better way to launch Muziekpublique’s new season than with a good Queimada? The ingredients are simple: we start the ball rolling with the duo Brabants Bauweraerts, during the break A (...)

>> More

Adnan Joubran (Palestina)

Project by youngest of the trio Joubran-brothers

For over a decade, the brothers Samir, Wissam and Adnan Joubran have been expanding the borders of contemporary oud music with their Trio Joubran, touching down in some of the world’s most (...)

>> More

Qotob Trio (Be/Sy) | CD-release ‘Entity’

CNCD-11.11.11 concert and CD presentation

This year refugees and migration form the centrepiece of the campaign of the CNCD-11.11.11 (the Centre National de Coopération au Développement). In support of this campaign the CNCD, in (...)

>> More