Concert Celmaca + film ‘El Sistema’ - Muziekpublique Concert Celmaca + film ‘El Sistema’
Search:

Concerten

Monday 16 October 2017 , 20:00 Molière, Galerie de la Porte de Namur, 3 Square du Bastion, 1050 Brussels (Ixelles)

Concert Celmaca + film ‘El Sistema’

Sonamos Latinoamerica Festival

Latijns-Amerika herbergt een bijzonder diverse traditionele muziek door de vermenging van de ritmiek uit Afrika en de snaarinstrumenten uit Europa met de fluiten en de zang van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking. Het internationale festival Sonamos Latinoamerica zet die diversiteit al jaren in de verf en komt nu voor de derde keer naar ons land afgezakt voor een week van concerten, een film en een tentoonstelling.

Het repertoire van het duo Celmaca neemt je mee op een kleurrijke reis van originele composities geïnspireerd door het brede spectrum van Latijns- Amerikaanse tradities. De diverse inheemse culturen worden aangevuld met muzikale invloeden uit Afrika en Europa. Duo Celmaca brengt verbazingwekkende combinaties van zang, subtiele klanken van de Boliviaanse charango, de Venezolaanse cuatro, de jarana uit Mexico en het zachte en harmonieuze geluid Van de Afrikaanse kalimba. Het duo Celmaca is een project van de Mexicaanse percussionist en multi-instrumentalist Osvaldo Hernandez en Patricia Van Cauwenberge.

- Osvaldo Hernandez: snaarinstrumenten

- Patricia Van Cauwenberge: percussie

Na het concert wordt de film ‘El Sistema’ vertoond. De Venezolaanse musicus en politicus José Antonio Abreu had het visionaire plan om het nationale muziekonderwijs in te zetten als hefboom voor sociale ontvoogding. In de armste barrio’s van de grootsteden worden jonge straatkinderen aangesproken om een instrument te leren en in een jeugdorkest te spelen. De allerbesten stromen door tot enkele toporkesten van het allerhoogste niveau. Deze diep ontroerende documentaire volgt jonge muzikanten, leraren en concerten en presenteert tegelijk een onverbloemd beeld van de Venezolaanse realiteit.

Opgepast: enkel Franse ondertiteling

Tijdens het Sonamos festival stelt Federico García Núñez (Federicografia) zijn sculpturen tentoon in Molière. De beeldhouwwerken zijn geïnspireerd door de archetypes en de universele symbolen van o.a. de Maya’s, de Azteken en de Kelten.


Post a comment | Add

Queimada: Trio 14 (BE), Bargainatt (FR), A Contrabanda

Folk ball

This folk ball will revolve around the sounds of the fiddle. With Bargainatt we are delighted to bring one of the finest young dance groups from France to our country and the equally young (...)

>> More

Belem & The MeKanics

New creation by Didier Laloy & Walter Hus

Didier Laloy is back with his newest creation and a new album: Belem & The MeKanics. He reinvents the world of Belem (his famed duo with cellist Kathy Adam) in collaboration with the creative (...)

>> More

Maria Mazzotta & Redi Hasa (Italy/Albania) The World Music Chain #2: Asad Qizilbash (Pakistan) & surprise guest

CD-release ‘Novilunio’

When the Italian singer Maria Mazzotta and the Albanian Redi Hasa came to Muziekpublique to present their first album, the almost perfect dialogue between voice and cello made a lasting (...)

>> More