Rechercher :

Concerten

samedi 21 juillet 2012 , 15:00 Place de la Monnaie, 1000 Bruxelles

B-United Festival

Odemba OK Jazz All Stars & Papa Noël, Orkestar Braka Kadrievi, Dédé Saint-Prix, La Mal Coiffée, Karim Baggili Sextet, Cie Che Cirque

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van B-United hebben de Stad Brussel en Muziekpublique het genoegen om een nieuwe editie van dit wereldmuziekfestival te organiseren op de meest symbolische plek van de vaderlandse geschiedenis, het pas gerenoveerde Muntplein.
We dompelen het plein onder in een feestelijke en gezinsvriendelijke sfeer, waarin melomanen, nieuwsgierigen, hongerigen, en uiteraard de liefhebbers van wereldmuziek hun plaats vinden.
Spelen, circusinitiatie en straatanimatie maken er een fantastisch feest van.

Programma :
- 15:00 Karim Baggili Sextet (B)
- 16:15 Che Cirque ’Jump’ (Straattheater)
- 17:00 La Mal Coiffée (Occitànië)
- 18:15 Orkestar Braka Kadrievi (Balkan Brass Band)
- 19:00 Dédé Saint-Prix (Martinique)
- 20:15 Orkestar Braka Kadrievi (Macedonian Gypsy Brass)
- 21:00 Odemba OK Jazz All Stars & Papa Noël (Rumba Legends)

Karim Baggili (gitaar, oud) brengt persoonlijke, beeldrijke composities, voornamelijk gebaseerd op de verschillende Spaanse en Zuid-Amerikaanse ritmes, de technieken van de flamenco-gitaar en de sonoriteiten van het Midden-Oosten, dankzij de Arabische luit. Met zijn sextet bewijst hij één van de belangrijkste wereldmuzikanten van ons land te zijn.

- Karim Baggili : gitaar, oud
- Osvaldo Hernandez : percussie
- Kathy Adam : cello
- Philippe Laloy : fluit, sax
- Karoline de la Serna : zang
- Patricia Van Cauwenberge : percussie, dans

Che Cirque concentreert haar werk rond de clown en meerdere circustechnieken. In Jump ! krijgen een clowneske wereld van poëzie, emoties en circus vorm. De band met het publiek, improvisatie en humor zijn de hoekstenen van deze voorstelling. Een hoed, kristallen bol en een moeilijk-te-controleren-BMX zijn de hoofdingrediënten in deze hilarische visuele en auditieve trip.

Vrouwen aan de macht voor he optreden van la Mal Coiffée. Verwacht je aan een stomende set met 5 engelenstemmen in de hoofdrol. Het repertoire van La Mal Coiffée bestaat uit oude volksliederen uit de Languedoc, de streek waar het Occitaans nog wordt gesproken. De dames brengen de traditionele liederen met een persoonlijke toets en kregen daarvoor de zeer deskundige hulp van Laurant Cavalié(Du Bartas). Voeg er ook nog percussie aan toe en je weet waarom deze groep als de vrouwelijke tegenhangers van Lo Cor de la Plana worden genoemd.
In Martinique zegt men dat Dédé Saint-Prix overal aanwezig is. Hij is dan ook de fijnste speller van de traditionele "chouval bwa" muziek op het eiland. Deze onvermoeibare performer tilde die percussieritmes tot een nieuw, universeel niveau op door ze te mengen met kompa en rara uit Haïti, son, ragga, hip hop en charanga. In 45 jaar nam deze levende legende meer dan 25 albums op en trad onophoudelijk op over de hele wereld. Dédé voelt zich zowel op zijn gemak op percussie als op fluit en is een begenadigd zanger en muzikant. Met zijn live performances wint hij moeiteloos de harten van liefhebbers van Carraïbische muziek.

Geen land ter wereld heeft zo’n rijke blazers-traditie als Macedonië. Dat moet ook Emir Kusturica gedacht hebben toen hij in 1988 voor zijn ‘Time of the Gypsies’ op zoek ging naar een degelijk blaasorkest. Het ‘Orkest van de Broeders Kadrievi’ was toen al goed zestig jaar in familiehanden en bleek de perfecte keuze. Het Orkestar Braka Kadrievi speelt ‘Romska Orientalna Musika’, een traditie die nog steeds wordt doorgegeven van vader op zoon. Op dit moment zijn het dan ook vader en zoon Masar en Seven Kadrievi die de groep leiden. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit traditionele én nieuwe dansmuziek uit de Balkan.. In het wereldberoemde jaarlijkse Brass Band Festival in Guca, Servië, won Orkestar Braka Kadrievi in 2010 de prijs van "derde beste brass band”. In 2011 won bandleider Seven Kadrievi de prijs van "tweede beste trompettist".

De Odemba OK Jazz All Stars zijn sterren aan de Congolese muziekhemel en vertegenwoordiger een stukje vaderlandse geschiedenis. Het gros van de muzikanten maakte geschiedenis met de begeleidingsband OK Jazz van de legendarische ‘maître’ Franco Luambo Makiadi (1938-1989). Meer dan 25 jaar waren zij de meest bekende vertegenwoordigers van de rumba/odemba muziekstijl, de voorloper van de huidige soukous. De band wordt geleid door gitarist Dizzy Mandjeku, die jarenlang deel uitmaakte van Franco’s OK Jazz. Dizzy speelde bij Tabu Ley en Les Grands Maquisards, maar doet ook zijn deel bij Zap Mama, Waldemar Bastos en Baloji.

Voor dit concert nodigt Odemba een andere levende legende uit de Congolese muziek uit. Zanger en gitarist Papa Noël (Leopoldville, kerst 1940) groeide op in de jaren veertig en luisterde naar Cubaanse son en rumba op 78-toerenplaten en op de radio. Het was de tijd dat heel Congo danste op Cubaanse muziek. Noël speelde in zijn indrukwekkende carrière met vrijwel alle grote bands waaronder African Jazz en Franco’s (TP)OK Jazz. In de jaren tachtig startte hij vanuit Parijs een solocarrière en werkte onder meer met supergroep Kékélé en met Cubaanse muzikanten als Papi Oviedo en Adan Pedroso (Asere). Nooit lagen Havana en Kinshasa dichter bij elkaar dan op de Belgische nationale feestdag.


Commentaires | Ajouter

Belem & The MeKanics

La nouvelle création de Didier Laloy & Walter Hus

Didier Laloy nous revient avec sa nouvelle création et un nouvel album : Belem & the Mekanics. Didier Laloy réinvente l’univers de Belem (son célèbre duo avec la violoncelliste Kathy Adam) au (...)

>> Lire l'article

Maria Mazzotta & Redi Hasa (Italie/Albanie)
The World Music Chain #2 : Asad Qizilbash (Pakistan) & Gueladio Ba (Mauritanie)

CD-release ‘Novilunio’

Nous l’attendions depuis longtemps, le voilà enfin : le nouvel album de Redi Hasa et de Maria Mazzotta ! Leur concert sera donc probablement tout autant attendu, et il y a de quoi. Sur ce nouveau (...)

>> Lire l'article

Hamilton De Holanda (Brésil)

Chora Bruxelas Festival

Dans le cadre du ‘Chora Bruxelas Festival’, festival de choro qui a lieu à Bruxelles du 7 au 9 décembre, nous sommes très honorés d’accueillir le grand joueur de mandoline, Hamilton De Holanda. Hamilton (...)

>> Lire l'article