Rechercher :

Wie zijn wij ?

Muziekpublique : Concerten en cursussen folk en wereldmuziek en traditionele dans

De promotie van traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijk betekenis. Dat is de doelstelling van vzw Muziekpublique. Via een ambitieuze programmatie van concerten, muzikale creaties, cursussen, workshops, begeleiding van artiesten en eigen muzieklabel, profileert de vereniging zich als één van de belangrijke actoren binnen de folk en de wereldmuziek in ons land.

Uitgangspunt

JPEGMuziekpublique gaat er vanuit dat alle culturen waardevol zijn en hun eigen boeiende traditie qua muziek en dans hebben. Muzikanten moeten de kans krijgen vanuit die traditie verder te werken, in plaats van te verglijden naar een eenheidsworst. En de verschillende gemeenschappen in Brussel moeten de mogelijkheid krijgen om meer met mekaars cultuuruitingen in contact te komen. Muziekpublique programmeert dus geen ’exotische muziek’ voor een Belgisch publiek. De vzw wil ook dat Afrikanen de Vlaamse folkmuziek leren kennen, dat Spanjaarden respect krijgen voor Arabische ritmes, dat Turken niet enkel naar een Turks concert afzakken, maar ook andere stijlen leren kennen enz. Het leren kennen van andere culturen en het respect voor elkaars traditie vormt ons inziens de basis voor vernieuwing en verrijking van de eigen (muzikale) cultuur. En dit laatste is een gegeven dat als een rode draad loopt doorheen de gehele artistieke en organisatorische werking van Muziekpublique. Om dat te bereiken leverde de artistieke ploeg de voorbije jaren zeer veel inspanningen.

Projecten

JPEGMet het Hide & Seek Festival opent Muziekpublique de deuren van verrassende en indrukwekkende plekken in Brussel voor akoestische concerten van traditionele wereldmuziek. Jaarlijks werkt de vereniging ook mee aan de live-uitzendingen van het populaire multiculturele RTBF-programma ‘Le Monde est un village’. Daarnaast is er het jaarlijkse Living Room Music, een akoestisch muziekfestival in Brusselse woonkamers. Andere markante momenten uit het verleden waren de programmatie van het Irisfeest (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in samenwerking met Rosas, een groot bal populaire in het Noordstation tijdens de eerste Nuit Blanche of een twintigtal concerten in de Brusselse metro tijdens de eerste editie van Brxlbravo, het Brusselse kunstenweekend. Daarnaast zijn we partners van het Festival d’Art de Huy. Verder geeft Muziekpublique kansen aan onbekende folk- en wereldmuziekgroepen. Andere projecten zijn de queimada’s (folkbals in het volkshuis van St-Gillis).

Molière

Sinds 2006 doet Muziekpublique dankzij de gemeente Elsene het beheer van Theater Molière. Deze zaal in de Naamsepoortgalerij met zijn uitstekende akoestiek ligt midden in Matonge, de Afrikaanse wijk van Brussel en vormt dan ook de ideale lokatie om een wereldculturencentrum uit te bouwen. In Molière wordt er dagelijks gerepeteerd door groepen in residentie, gaan een groot deel van de cursussen door en is er daarnaast plaats voor projecten met buurtbewoners en verenigingen en andere artistieke evenementen (theater, film, expo).

Producties en muzieklabel

JPEGMuziekpublique kiest ervoor het talent van lokale muzikanten in de kijker te zetten. Dat doen we door de artistieke en logistieke begeleiding van Brusselse groepen, die bij Muziekpublique in residentie zijn en waarmee in sommige gevallen een cd opnemen en het management doen. Het is onze bedoeling om deze artiesten zoveel mogelijk bij te staan en hun carrière in binnen- en buitenland te ontwikkelen. Recente producties waren het vocale ensemble Voxtra ’The Encounter of Vocal Heritage’, Refugees for Refugees ’Amerli’, Vardan Hovanissian & Emre Gültekin ’Adana’ en Tamala (oktober 2017), albums die steevast lovend worden onthaald in binnen- en buitenland.

Ook vanuit de muziek- en danscursussen ontstonden en ontstaan verscheidene groepen zoals A Contrabanda, de Nieuwe Harmonie d’accordéon Bruxelloise en het Brussels Balkan Ensemble.

Op 13 juni 2017 reikte de Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs voor MUZIEK uit aan Muziekpublique. De jury prijst unaniem Muziekpublique voor de jarenlange geïntegreerde aanpak van de bijzonder rijke muzikale diversiteit in Vlaanderen en Brussel. Een aanpak die tot ver buiten die regio’s weerklank vindt.

Volgens de jury geeft de bijna familiale zorg voor de kunstenaar en de educatieve omkadering Muziekpublique een uniek profiel als één van de belangrijke nationale en internationale actoren voor zowel traditionele als hedendaagse vormen van folk en wereldmuziek.

Muziekpublique in enkele headlines

- Bijna 1600 concerten met 9000 artiesten
- Meer dan 200 verschillende nationaliteiten op het podium
- 350.000 bezoekers
- 40 wekelijkse cursussen met gemiddeld 450 leerlingen
- Youtube-kanaal met meer dan 1.000.000 bezoekers
- 8 cd’s met lovende recensies in binnen- en buitenland (van de Standaard tot de Financial Times)
- Songlines Best Cd 2011 en 2012, fROOTS Top 10 2016
- 2 albums in The Songlines ’50 best world music albums of the last five years’
- Album of the year 2016 Transglobal World Music Charts voor Refugees for Refugees ‘Amerli’
- Speciale verjaardagsuitzending rond Muziekpublique op VPRO ‘Vrije Geluiden (Nederlandse TV)
- 15 edities van Living Room Music (festival van huiskamerconcerten in een buurt) in 300 verschillende woonkamers en 25 verschillende Brusselse wijken
- 600 concerten van eigen producties in binnen- en buitenland (40 verschillende landen)
- honderden cd-voorstellingen en premières van nationale en internationale artiesten
- Honderden vrijwilligers van diverse leeftijd, afkomst…
- Laureaat Ultima 2016 voor Muziek (ex-cultuurprijs Vlaanderen)

Steun

Muziekpublique wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Cultuur, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de gemeente Elsene, de Franse Gemeenschap, de stad Brussel en de gemeente St-Gillis en vooral door de inzet van tientallen vrijwilligers zonder wiens hulp onze werking onmogelijk zou zijn. Muziekpublique maakt deel het van het Brussels Kunstenoverleg

Queimada : Trio 14 (BE), Bargainatt (FR), A Contrabanda

Bal folk

Ce bal folk tournera au son des violons ! Pour ce faire, nous avons invité deux des jeunes groupes les plus affutés du moment : Bargainatt, quartet français et le Trio 14, qui vient présenter son (...)

>> Lire l'article

Belem & The MeKanics

La nouvelle création de Didier Laloy & Walter Hus

Didier Laloy nous revient avec sa nouvelle création et un nouvel album : Belem & the Mekanics. Didier Laloy réinvente l’univers de Belem (son célèbre duo avec la violoncelliste Kathy Adam) au (...)

>> Lire l'article

Maria Mazzotta & Redi Hasa (Italie/Albanie)
The World Music Chain #2 : Asad Qizilbash (Pakistan) & Gueladio Ba (Maurétanie)

CD-release ‘Novilunio’

Nous l’attendions depuis longtemps, le voilà enfin : le nouvel album de Redi Hasa et de Maria Mazzotta ! Leur concert sera donc probablement tout autant attendu, et il y a de quoi. Sur ce nouveau (...)

>> Lire l'article